
Çocukluk Döneminde Beslenme
Okul Öncesi Dönem
2 - 5 yaş aralığını kapsayan okul öncesi dönem, bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir. Bu dönemin başında çocuklar, tam olarak başkalarına bağımlı ve sınırlı türden besinler tüketirken, sonunda tam olarak bağımsız, farklı türden besinleri tüketir hale gelirler.
Besin seçimleri açısından oldukça değişkenlik gösteren bu dönemde kazanılan beslenme alışkanlıklarının çoğunluğu yetişkinliğe yansır. Bu nedenle okul öncesi dönemde çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması önemlidir.Okul öncesi dönemde sağlıklı beslenmenin amacı:
-Uygun büyüme ve gelişmeyi sağlamak,
-Bilişsel gelişimi desteklemek,
-Bu dönemle ilişkili sağlık sorunlarını (anemi, diş çürükleri, malnütrisyon, şişmanlık vb.) önlemek,
-Yetişkin dönemde oluşabilecek beslenmeyle ilişkili kronik hastalıklardan (tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, bazı kanser türleri vb.) korumaktır.
Okul Çağı Dönemi
Okul çağı, çocuğun toplum yaşamına bilinçli olarak katıldığı 6-12 yaş arasını, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak tanımlanabilen adolesan çağ ise 12-18 yaş arasını kapsar. Yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşul iken, büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çocukları ve adolesanlarda beslenmenin önemi daha da artmaktadır.
Fiziksel olarak büyüme ve gelişimin hızlandığı bu yaş grubunda en hızlı büyüme kızlarda 10-12 yaşında, erkeklerde ise 11-14 yaşında başlar. Dolayısıyla hızlı büyüme ve gelişimin sağlanabilmesi için çocukların enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması gerekir.